Τιμές λιπιδίων σε παιδιά 2-14 χρόνων (mg/dl)
Παραδεκτές | Οριακές | Παθολογικές | |
Ολική χοληστερόλη | < 170 | 170-200 | >200 |
HDL | >35 | <35 | |
LDL | <110 | 110-130 | >130 |
Τριγλυκερίδια | 35-115 | 115-140 | >140 |
Τροφές που απαγορέυονται
- Τηγανητά ή τσιγαρισμένα φαγητά.Το ελαιόλαδο, όπως και τα πολυακόρεστα λάδια (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κ.λ.π), δεν πρέπει να υπερθερμαίνονται μέχρι να αρχίσουν να καπνίζουν, γιατί τότε ένα σημαντικό μέρος από τα ακόρεστα λίπη μετατρέπεται σε κεκορεσμένα.
- Παχιά κρέατα, αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικα, πάριζα κ.λ.π.) και τα εντόσθια (συκώτι, σπλήνα, μυαλό, νεφρά).
- Ολόπαχο γάλα, ολόπαχο γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, σαντιγί.
- Απαγορευμένες τροφές είναι επίσης τα παχιά τυριά (όλα τα κίτρινα, η ολόπαχη φέτα), η σοκολάτα και τα υλικά που περιέχουν σοκολάτα, πλήρες γάλα ή βούτυρο (π.χ. μπισκότα, κρουασάν κ.ά.).
- Έτοιμες συσκευασμένες τροφές (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, τυρόπιτες κ.ά.).
Τροφές που επιτρέπονται σε περιορισμένες ποσότητες:
- Μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες ή στανόλες.
- Άπαχα κρέατα, δηλαδή κουνέλι, κοτόπουλο (στήθος), γαλοπούλα (στήθος), άπαχο μοσχάρι. Το κρέας είναι προτιμότερο να ψήνεται σε σχάρα, ‘ωστε να μπορεί να φεύγει το λίπος.
- Ο κρόκος του αυγού επιτρέπεται μόνο όταν το αυγό είναι βραστό και με συχννότητα δύο ή το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Το ασπράδι μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.
- Γάλα ημιαποβουτυρωμένο (με 1,5%-2% λιπαρά), και αν κριθεί απαραίτητο πλήρως αποβουτυρωμένο (0% λιπαρά). Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι, με την επισήμανση ότι το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι δεν συνιστώνται σε παιδιά κάτω των 4 χρόνων.
- Τυριά φτωχά σε λιπαρά.
Τροφές που επιβάλλεται να καταναλώνονται
- Ελαιόλαδο για την Παρασκευή φαγητών ή γλυκών
- Ψάρια, τα οποία πρέπει να τρώγονται ψητά σε σχάρα ή βραστά.
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όσπρια, χορταρικά, φρούτα ή χυμοί φρούτων).