Το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των κυττάρων του σώματος, για την ανάπτυξη του σκελετού και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θέση που κατέχει στο διαιτολόγιο του βρέφους δεν απασχόλησε ποτέ τους διαιτολόγους γιατί σ’ αυτή την ηλικία η μοναδική ή κύρια τροφή είναι το γάλα, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο.
Η σημασία του ασβεστίου για τον αναπτυσσόμενο σκελετό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και η πρόσληψή του με τις τροφές σε επαρκή ποσότητα εθεωρείτο δεδομένη.
Παρατηρήσεις σε εγκύους έδειξαν ότι αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένη πυκνότητα οστών στο νεογέννητο. Παρ’ όλο που δεν έχει μελετηθεί ακόμη αν η αυξημένη πυκνότητα είναι μόνιμη, επισημαίνεται η σημασία της πρόσληψης αυξημένων ποσών ασβεστίου από τις έγκυες.
Αυτό που έφερε το ασβέστιο, τις πηγές και τον μεταβολισμό του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών ήταν η αναγνώριση της οστεοπόρωσης ως «σιωπηλής επιδημίας» του αιώνα. Διαπιστώθηκε ότι η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την εφηβεία, περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των οστών παρατηρείται στην ηλικία των 11.
Λίγοι γονείς έχουν πρόβλημα με το γάλα. Τα περισσότερα παιδιά περνούν μια φάση άρνησης, αλλά αυτό συνήθως περιορίζεται σε λίγες εβδομάδες. Αν δεν παρασυρθούν οι γονείς να το κάνουν ζήτημα, η κρίση παρέρχεται και η κατανάλωση του γάλακτος επανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα. Πρόβλημα υπάρχει, (όταν υπάρχει) στην εφηβεία. Οι έφηβες δεν πίνουν αρκετό γάλα. Γιατί ενδιαφερόμαστε να πίνουν γάλα; Γιατί στο δικό μας διατροφικό περιβάλλον, το γάλα αποτελεί την κυριότερη πηγή ασβεστίου και την πιο προσπελάσιμη; Ασβέστιο μπορεί να προμηθεύσουν κι άλλες τροφές, π.χ. ο σολομός και τα μπρόκολα, αλλά δεν είναι δυνατόν να τρώει ένα παιδί κάθε μέρα σολομό και μπρόκολα! Γάλα, όμως, μπορεί να πίνει κάθε μέρα με ευχαρίστηση.
Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι, που προσφέρεται ως επιδόρπιο ή μικρογεύμα.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο ανά 100 γραμμάρια είναι: γάλα 120mg, γιαούρτι 150mg, που σημαίνει ότι είναι 7 ετών με ένα κύπελλο γιαούρτι (200gr) και δύο ποτήρια γάλα (480gr) υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο, και μια έγκυος μπορεί να τις καλύψει με δύο ποτήρια γάλα και δύο γιαούρτια.
Συνιστώμενες ποσότητες ασβεστίου κατά ηλικία
Ηλικία Ασβέστιο σε mg
Κάτω του έτους 600
1-10 ετών 800
11-24 ετών 1.200
Πάνω από 25 ετών 800
Εγκυμοσύνη 1.200