(212) 434-2000 100 E 77th St, New York, New York 10075
Επιτρεπεται η στρατα η οχι;
Επιτρεπεται η στρατα η οχι;

Χρησιμοποιούμε τη στράτα από τη στιγμή που το μωρό μπορεί και κάθεται.

Δεν προσφέρει πολλά πράγματα και εγκυμονεί  κίνδυνο να ανατραπεί με δυσάρεστα ή και επικίνδυνα αποτελέσματα. Η στράτα δεν επιταχύνει το περπάτημα του παιδιού. Ίσως και να το καθυστερεί . Αντίθετα, το περπάτημα με ανθρώπινη υποστήριξη επιταχύνει την κινητική αυτοδυναμία του παιδιού.

Από ποια ηλικία μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα το μωρό;
Περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Σωστή χρησιμοποίηση αντηλιακής λοσιόν και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ανάμεσα στις 11 το πρωί μέχρι της 5 το απόγευμα.

Εντομοαπωθητικά
Καλό θα ήταν να βάλετε σήτα στο παράθυρο ,ώστε να είναι δυνατός ο αερισμός του δωματίου στο διάστημα που εξαερώνεται το εντομοαπωθητικό. Να προτιμάτε τα δοκιμασμένα και αυτά που κατασκευάζονται από μεγάλες και σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες.
Εντομοαπωθητική λοσιόν
Αν το παιδί είναι αλλεργικό, μη ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας εντομοαπωθητική λοσιόν. Περιέχει συνήθως κίτρο που με το άρωμά του απωθεί τα κουνούπια και άλλα έντομα. Έχει διάρκεια δράσης 4 ώρες.
Σε περίπτωση τσιμπήματος (τσούχτρα, μέλισσα) βάλτε αμέσως αμμωνία.

Περιποίηση – διατήρηση της επιδερμίδας του μωρού
Το καθημερινό πλύσιμο του παιδιού πρέπει να γίνεται με νερό και παιδικό σαπούνι. Αν το δέρμα του είναι ιδιαίτερα ξηρό , προτιμήστε φαρμακευτικά σαπούνια (shower oils) που είναι εμπλουτισμένα με μαλακτικές ουσίες.

Ναυτία στα ταξίδια
Ναυτία είναι το δυσάρεστο αίσθημα στομαχικής διαταραχής , τάσης για έμετο και ζάλης με αυτοκίνητο , αεροπλάνο ή πλοίο. Η τάση να εκδηλώνει το παιδί ναυτία υποχωρεί με τα χρόνια, αλλά μερικές φορές επιμένει και κατά την ενήλικη ζωή.

Συμπτώματα:

Ωχρότητα, τάση για ύπνο, απάθεια, πονοκέφαλος, σιελόρροια (στο βρέφος θα τρέχουν τα σάλια, το νήπιο καταπίνει συνέχεια), έμετος. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πουν «ζαλίζομαι» ή «μου έρχεται εμετός». Τα νήπια εκφράζονται με τη φράση «η κοιλίτσα μου».
Η κρίση ναυτίας μπορεί να διαρκέσει ακόμη και αρκετές ώρες , αφότου σταματήσει η κίνηση που την προκάλεσε.

Προληπτικά μέτρα

  • Σε ταξίδι με αυτοκίνητο φροντίστε το κάθισμα του παιδιού να είναι αρκετά ψηλά, ώστε να μπορεί να βλέπει τον δρόμο και μπροστά (όχι να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα)
  • Επικεντρώστε την προσοχή του σε κάποιο σταθερό σημείο έξω από το αυτοκίνητο
  • Προτού ξεκινήσετε, δώστε στο παιδί να φάει κάτι λίγο , π.χ δύο μπισκότα.
  • Φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας στο αυτοκίνητο.
  • Σε ταξίδι με πλοίο μειώνονται οι πιθανότητες ναυτίας, αν το παιδί βρίσκεται στο κατάστρωμα (όχι σε κλειστή καμπίνα), απ’ όπου μπορεί να βλέπει τον ορίζοντα
  • Μισή ώρα προτού ξεκινήσετε, δώστε στο παιδί κάποιο φάρμακο που προλαμβάνει τη ναυτία. Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για τη δόση που πρέπει να πάρει. Το φάρμακο δρα μόνο αν δοθεί πριν από την αρχή της κίνησης. Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, είναι πια αργά για να δράσουν φάρμακα που δίνονται από το στόμα.