Βρεφικές κρέμες
Πρώτα χορηγείται η κρέμα δημητριακών και από αυτές προτιμάται η κρέμα ρυζάλευρου. Το ρύζι είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από τις άλλες τροφές. Αφού το μωρό συνηθίσει την κρέμα αυτή, μπορεί να προστεθεί το σιτάλευρο, δηλαδή οι κρέμες φαρίν λακτέ, η κρέμα βρώμης (κουάκερ) και η μπισκοτόκρεμα στον όγδοο μήνα. Προσφέρουμε στο βρέφος την κρέμα με το κουτάλι και όχι με το μπουκάλι. Έτσι η χορηγούμενη ποσότητα δεν αυξάνεται ανεξέλεγκτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πρόσληψη βάρους του μωρού. Η κρέμα αντικαθιστά το γεύμα του απογευματινού γάλακτος.
Χορτόσουπα
Πατάτα-καρότο-λαχανικά εποχής (ανά 4ημέρες προσθέτουμε)
+ ντομάτα και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Λίγες μέρες μετά την πρώτη χορήγηση της κρέμας προστίθεται η χορτόσουπα, μείγμα δηλαδή εύπεπτων λαχανικών υπό μορφή πολτού. Αρχίζουν τα δύσκολα; Ε, όχι και τόσο! Αρκεί να έχουμε ένα μικρό blender , ή και αν δεν έχουμε blender, πάλι τα βολεύουμε. Πατάμε τα λαχανικά να λιώσουν καλά μ΄ένα πιρούνι. Η χορτόσουπα είναι ίσως προτιμότερο να προστίθεται στο διαιτολόγιο του βρέφους πριν από τα φρούτα γιατί το βρέφος προσαρμόζεται ευκολότερα, εάν δεν έχει δοκιμάσει προηγουμένως φρουτόκρεμα. Αντικαθιστά σιγά – σιγά το μεσημεριανό γεύμα γάλακτος.
ΟΧΙ ότι αρχίζει από « Σ »
Φρουτόκρεμα
Μετά την προσαρμογή στη χορτόσουπα, προσθέτουμε στο διαιτολόγιο του βρέφους τη φρουτόκρεμα, αντικαθιστώντας μ΄αυτήν εν όλω ή εν μέρει το δεύτερο πρωινό γεύμα.Λέω «εν μέρει», γιατί η φρουτόκρεμα όταν αποτελείται από φρέσκα φρούτα και δεν περιέχει μπισκότα κ.λπ.,αποτελεί ελαφρύ γεύμα, με το οποίο το μωρό μπορεί να μη χορτάσει ακόμα και με την πλήρη ποσότητα, ή να χορτάσει για μικρό χρονικό διάστημα.Αρχικά προσφέρουμε στο μωρό μήλο, αχλάδι και ώριμη μπανάνα (ανά 4ήμερο το καθένα), διαδοχικά το ένα μετά το άλλο και σε βαθμιαία αυξανόμενες ποσότητες.Ακολούθως το προσφέρουμε σε συνδυασμούς τέτοιους που να ευχαριστούν το μωρό.Μετά τον έβδομο μήνα χορηγούμε τον χυμό πορτοκαλιού.Η ποσότητα που χρειάζεται το παιδί για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνη C είναι ελάχιστη.Προσθέτουμε συνήθως τον χυμό μισού πορτοκαλιού στη φρουτόκρεμα ή τον δίνουμε ως «αναψυκτικό». Οι χυμοί φρούτων δεν αντικαθιστούν το γάλα.Δεν υπάρχει λόγος να παίρνει το βρέφος ποσότητα πάνω από 100 κυβικά εκατοστά,μισό ποτήρι δηλαδή, την ημέρα.Τα υπόλοιπα φρούτα (όπως κεράσια,ροδάκινα,βερίκοκα) εισάγονται στο διαιτολόγιο στον όγδοο μήνα. Τα φρούτα που περιέχουν σποράκια (όπως φράουλες,ακτινίδια,σύκα) καλό είναι να προσφέρονται αργότερα.
Κρεατόσουπα
Πολτοποιημένο στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα σε ποσότητα 50γρ. Αρχικά και αργότερα 100γρ. Χορηγείται στο μωρό κατά τον έβδομο μήνα. Αυτό βράζει μαζί με τα λαχανικά της χορτόσουπας. Στον όγδοο μήνα προσθέτουμε στη διατροφή του και κρέας μοσχάρι από μαλακό μέρος, όπως είναι το «ποντίκι» στην ίδια ποσότητα με το κοτόπουλο.Επίσης στην ηλικία αυτή μπορεί πια να τρώει κρέας χοιρινό, αρνάκι, κατσικάκι ή κουνέλι.
Ψαρόσουπα
Το ψάρι εισάγεται στο διαιτολόγιο του βρέφους μετά την ηλικία των 11 μηνών. Αυτό πρέπει να είναι άπαχο, όπως μπακαλιαράκι, λιθρινάκι, γλώσσα,σαργός κ.λπ. Προσφέρεται ως ψαρόσουπα βρασμένο με λαχανικά. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με το καθάρισμα του ψαριού έτσι ώστε να μην ξεμείνει κάποιο κόκαλο.
Αυγό
Το αυγό προσφέρεται γύρω στο χρόνο, τουλάχιστον με τις απόψεις που ισχύουν σήμερα.Προσφέρεται βραστό.Πρέπει να βράσει 6-8 λεπτά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλωσης.Βέβαια γίνεται σφιχτό με το βράσιμο. Λιώνουμε τον κρόκο με το πιρούνι και τον δίνουμε στο μωρό με βαθμιαία αυξανόμενη ποσότητα κάθε φορά μέχρι να πάρει όλο τον κρόκο. Δεκαπέντε-είκοσι μέρες μετά χορηγούμε και το ασπράδι, επίσης πολτοποιημένο και επίσης βαθμιαία. Μπορεί να τρώει το μωρό 3-4 αυγά την εβδομάδα στο γεύμα, λίγο πριν από τη φρουτόκρεμα, με την οποία και συμπληρώνεται.
Δείπνο
Γύρω στον χρόνο και αν το παιδί δείχνει να πεινάει, μπορούμε να προσφέρουμε και βραδινό γεύμα αυτό μπορεί να αποτελείται από το μεσημεριανό φαγητό σε μικρότερη ποσότητα. Το φαγητό παρασκευάζεται για μία ή το πολύ για δύο ημέρες και φυλάσσεται γρήγορα στο ψυγείο. Δεν συνιστάται να ετοιμάζουμε φαγητό για πολλές μέρες, φυλάσσοντάς το κατά μερίδες στην κατάψυξη.